Srpski
+381 (11) 422-15-80 / BeogradBesplatna inženjerska konsultacija

Šoping molovi i zabavni centri

Prilikom projektovanja, izgradnje i renoviranja tržnih i zabavnih centara (TZC), veliku pažnju treba posvetiti problemima zvuka i vibracija, kao i stvaranju potrebnog akustičkog komfora u prostorijama. Rad TZC-a pokazuje da, što je tržni centar akustički udobniji (manje pojačanja buke), to je klijent spreman da provede više vremena u kupovini. Ovo dovodi do veće mogućnosti angažovanja, što dovodi do većeg potencijalnog prihoda, čineći centar poželjnijom lokacijom za zakupce, razvijajući i povećavajući cene zakupa kroz konkurenciju.

Ključni brojevi

ne više od50-55dBA

pozadinske buke

90 dB

potrebna zvučna izolacija ogradnih konstrukcija

ne više od2 sek

Je preporučeno vreme reverberacije za velike prostorije (otvoreni prostori u tržnim centrima, restorani) za dobru razumljivost vokalnih najava.

Problemi sa zvukom, vibracijama i akustikom u tržnim i zabavnim centrima:

  • Zvučna izolacija "bučnih" prostorija TZC-a. Tu spadaju skoro svi zabavni sadržaji: bioskopi, klubovi, kuglane itd. Dakle, između njih i trgovačkih prostora potrebno je postaviti podove za izolaciju vibracija, zvučno izolacione zidove ili pregrade,i zvučno izolovati plafone i podove.
  • Zvučna i vibro izolacija korisničkih sistema: smanjenje buke iz sistema ventilacije i klimatizacije, kao i drugih susednih servisnih prostorija (vibro izolacija frižidera, izolacija buke rashladnih uređaja itd.). U ovom slučaju, objekti u fokusu su šoping i zabava, kao i administrativni prostori u blizini korisničkih sistema.
  • Potreban akustički komfor okruženja centara za kupovinu i zabavu: smanjenje buke u galerijama, atrijumima i igraonicama. Važno je shvatiti da se loša akustika u prostorijama TZC-a na kraju pretvara u izgubljeni profit zakupaca i vlasnika. Kao primer možemo navesti jedan od moskovskih TZC-a, gde je u centru atrijuma postavljen vodopad od pet metara kako bi privukao klijente. Nekoliko meseci nakon postavljanja istog, postalo je jasno da je previše buke umorilo klijente i zaposlene u prodavnicama. Kao rezultat toga, zakupci su odbili da iznajmljuju prostor u blizini vodopada.
Kontaktirajte nas

Preporuke kompanije Decoustic

Predlog rešenja

Potrebno rešenje za

Ako imate bilo kakvih pitanja, kontaktirajte naše stručnjake

Molimo kontaktirajte nas ili nekog od naših regionalnih partnera u nastavku. Možete nam pisati i na e-mail sales@decoustic.org

Prodajna mesta
Ako imate bilo kakvih poteškoća sa ugradnjom naših zvučno izolacionih konstrukcija, možete koristiti naše sertifikovane građevinske ekipe ili našu uslugu "Supervision" (ova usluga nije dostupna u svim regionima, proverite dostupnost regionalnih usluga)

Preuzimanje