Srpski
+381 (11) 422-15-80 / BeogradBesplatna inženjerska konsultacija

Sportske sale, teretane, fitness centri i spa centri

Prilikom projektovanja, izgradnje i renoviranja teretana i fitnes objekata, ozbiljnu pažnju treba posvetiti pitanjima zvučne i vibracione izolacije, kao i stvaranju potrebnog akustičkog komfora u prostorijama.

U sadašnjem SNiP-u (Pravila i norme o izgradnji) ne postoje posebni zahtevi za zvučnu izolaciju teretana i fitnes centara. Stoga, prilikom projektovanja, svaki kupac samostalno određuje takve zahteve, na osnovu dugogodišnjeg evropskog iskustva. Istovremeno, u SNiP-u postoje zahtevi za akustičke karakteristike velikih sportskih objekata.

Za sportske objekte, susedne stambenim prostorima ili hotelskim sobama, uspešno se primenjuje metoda integrisane zvučne izolacije svih površina po sistemu "pod-zid-plafon".

Ključni brojevi

45 dBA

Maksimalni dozvoljeni nivo prodora zvuka dozvoljenog u teretanu prema CR „Zaštita od buke“

1-2 sek

Je preporučeno vreme odjeka u teretanama

Problemi sa zvučnim vibracijama i akustikom u teretanama i fitnes centrima:

  • Zvučna i vibro izolacija sportskih objekata do stambenih prostorija ili hotelskih soba. Pitanje je relevantno prilikom postavljanja ugrađenih sportskih objekata pored stambenih objekata ili u hotelskim zgradama.
  • Zvučna i vibro izolacija korisničke opreme: smanjenje buke iz sistema ventilacije i klimatizacije, kao i drugih susednih tehničkih prostorija (vibro izolacije rashladnih mašina, izolacije buke rashladnih uređaja itd.). Istovremeno, objekti direktne zaštite su fiskulturne sale, kao i domaćinstva i administrativne prostorije uz komunalne površine.
  • Stvaranje potrebnog udobnog akustičnog okruženja u teretanama. Za velike sportske objekte (arene, stadioni) mogućnost ugradnje dobre opreme za pojačavanje zvuka je takođe uslov za njihovu multifunkcionalnu upotrebu. Ovakvi objekti, kada nema sportskih događaja, mogu se koristiti kao koncertna mesta velikih kapaciteta. Zbog toga se pri projektovanju velikih sportskih objekata po pravilu poziva inženjer akustike, koji će raditi na „dvostrukoj” upotrebi ovih objekata i koji je odgovoran za izradu odgovarajućeg akustičkog dizajna objekata.
  • Stvaranje akustičnog komfora u teretanama i fitnes objektima. Korišćenjem akustičnih materijala za smanjenje odjeka i buke u prostoriji tokom vežbanja i rada mašine ili tokom sportskih događaja (grupni časovi i sl.) će povoljno uticati na kvalitet i rezultat sportskih aktivnosti.
Kontaktirajte nas

Preporuke kompanije Decoustic

Predlog rešenja

Potrebno rešenje za

Ako imate bilo kakvih pitanja, kontaktirajte naše stručnjake

Molimo kontaktirajte nas ili nekog od naših regionalnih partnera u nastavku. Možete nam pisati i na e-mail sales@decoustic.org

Prodajna mesta
Ako imate bilo kakvih poteškoća sa ugradnjom naših zvučno izolacionih konstrukcija, možete koristiti naše sertifikovane građevinske ekipe ili našu uslugu "Supervision" (ova usluga nije dostupna u svim regionima, proverite dostupnost regionalnih usluga)

Preuzimanje