Srpski
+381 (11) 422-15-80 / BeogradBesplatna inženjerska konsultacija

Projekat akustičnog dizajna

Za razliku od konsultantskih usluga, akustički dizajn je inicijalni kompleks dogovora. U procesu njegovog izvođenja vrše se prirodna i laboratorijska merenja, akustičko istraživanje objekta, projektovanje testnih fizičkih i matematičkih modela, izrada tehničke dokumentacije i usaglašavanje sa državnim kontrolnim organima. Akustički projekat je službeni dokument koji predstavlja posebno poglavlje projektno-građevinske dokumentacije objekta.

Ova vrsta projekta obuhvata pitanja arhitektonske i građevinske akustike, pri čemu se pod arhitektonskom akustikom podrazumevaju dogovori za stvaranje potrebnog akustičnog okruženja, i u nadležnost građevinske akustike spadaju zadaci apsorpcije zvuka i vibracija prostorija različitih vrsta i namena.

Arhitektonska Akustika

Za čitav niz prostorija, dobar zvuk i akustični komfor su jedan od obaveznih zahteva, kao što je i prisustvo dovoljne kolićine svetla ili ventilacionih sistema. To su komercijalni i kućni bioskopi, sale za probe, sale javnih prostorija, železničke i aerodromske sale, sobe za pregovore, studijske prostorije, teretane, kancelarijske prostorije tipa „open-air” itd. Potrebno je za ovakve prostorije rešiti nekoliko, često kontradiktornih akustičkih zadataka u isto vreme.

Primer razvijanja slike širenja zvučnih zraka u sali (modelovanje u softverskom okruženju EASE)

Korisni signal, kao što je zvuk alarmnih sistema ili instalacija koncertnih zvučnika, mora biti glasan i kvalitetan (razgovetan), a nivo buke koji se prirodno pojavljuje u ovakvim prostorijama mora biti nizak i nezamarajući. Postoji niz ozbiljnih posebnih zahteva za sale operskog i baletskog pozorišta i za koncerte sale, jer upravo one predstavljaju zvuk muzike i ljudski glas vrši taj emocionalni uticaj na publiku za koju je muzika pisana i za koje su te sale izgrađene.

Istorija arhitekture ima veliki broj primera kada hale izgrađene "po svim akustičnim pravilima" nisu zvčučne. Objašnjenje je da je izgradnja muzičkih sala kao precizna umetnost, kada rezultat ne zavisi od detaljno razrađenog projekta i pravilnog korišćenja materijala, već od sklapanja velikog broja detalja koji na prvi pogled izgledaju beznačajno. Da bi se dobio potreban zvuk, nisu važne samo proporcije, oblik i određena lokacija materijala na završnim konstrukcijama. Na konačni rezultat utiče čak i rastojanje i snaga kojom se uz pomoć vijaka pričvršćuju drveni zidni paneli za okvir.

Distribucija indeksa razumljivosti govora u zoni gde je publika RaSTI (modeliranje u softverskom okruženju EASE)

Postoji dosta nijansi poput onih u arhitektonskoj akustici, a samo iskusan akustičar zna za činjenični uticaj svakog "sitnog detalja" na konačni rezultat. Zbog toga samo saradnja arhitekte, dizajnera, tehnologa i inženjera akustike omogućava stvaranje prostorija koje se posledično mogu nazvati „Hramom muzike“.