Srpski
+381 (11) 422-15-80 / BeogradBesplatna inženjerska konsultacija

Razvojni projekti vibro apsorpcije

Danas se nove zgrade i konstrukcije grade na parcelama koje su sve više pod uticajem vibracija, uključujući i pravac prostiranja metroa ili železničke pruge. Navedeni izvori vibracija mogu izazvati vibracije elemenata konstrukcije zgrade koje su mnogo veće od nivoa dozvoljenih za čoveka. Zaštitna zona pruge je 100 m, a zaštitna zona tramvajske pruge, kako pokazuju merenja, doseže 60 m od bočne šine. Uz to, te parcele, koje se nalaze u centru velikih gradova, izazivaju veliko interesovanje investitora, koji su spremni da ulože novac u novogradnju i, shodno tome, uređenje vibroupijanja podignutih objekata.

Takođe, dok putna i saobraćajna mreža velikog grada raste i razvija se, razvijaju se i nove podzemne linije plitkih osnova ispod izgrađenih kuća i objekata, što zahteva i radove na zaštiti od vibracija. U ovakvim slučajevima razumno je direktno smanjiti vibracije iz njenog „izvora“, a mi razvijamo aranžmane vibracijske apsorpcije novih pruga ili je poboljšavamo pri rekonstrukciji postojećih.

Posebna pažnja naših inženjera se zahteva pri radovima na vibro apsorpciji inženjerskih sistema i komunikacionih sistema savremene zgrade. Pre svega, to su sistemi ventilacije i klimatizacije, grejanje i vodosnabdevanje, liftovi i snabdevanje energijom. Što je zgrada ili konstrukcija modernija i udobnija, ima više sličnih inženjerskih sistema i komunikacija koje ih povezuju. Bez izrade posebnih zaštitnih uređaja, vibracije koje nastaju pri radu njihovih generatora mogu se preneti na nosivu konstrukciju zgrade i proširiti na velike udaljenosti bez značajnog prigušenja, povećavajući takozvanu sekundarnu vazdušnu buku.