Srpski
+381 (11) 422-15-80 / BeogradBesplatna inženjerska konsultacija

Akustično modeliranje

Za izračunavanje svih potrebnih akustičkih parametara arhitektonske akustike naši inženjeri primenjuju dva glavna softverska paketa za simulaciju hala sa prirodnom akustikom, korišćenjem sistema zvučnika: ODEON 12.12 i EASE 4.3.

ODEON

Softver ODEON je prvobitno razvijen i korišćen za modelovanje prostorija samo sa prirodnom akustikom. Ali,odnedavno je pomenuto softversko okruženje razvilo mogućnost modeliranja hala sa sistemom zvučnika, a baza podataka o karakteristikama opreme za električnu insonaciju se postepeno menja. ODEON se koristi za proračune od 1984. godine, njegov razvoj je napravljen na Danskom tehničkom univerzitetu (DTU) i iz godine u godinu programeri nastavljaju da poboljšavaju kvalitet i brzinu proračuna. Softver ODEON uzima u obzir geometriju i akustička svojstva površina. Ovaj softver koristi metodu izvora slike i metodu praćenja zraka.

ODEON example 1

Primer izračunavanja širenja indeksa muzičke jasnoće C80 u zoni gde je publika u Maloj sali Državnog konzervatorijuma po imenu P.I. Čajkovski u Moskvi (ODEON 12.12).

ODEON example 2

TPrimer proračuna akustičkog polja u Maloj sali Državnog konzervatorijuma P.I. Čajkovskog u Moskvi (ODEON 12.12). Akustičko polje na 26. milisekundi nakon impulsnog napona zvuka na sceni. Crvene tačke predstavljaju direktan zvuk, zelene - zvuk koji se reflektuje jednom, žute - zvuk koji se reflektuje dva puta.

ODEON example 3

Primer izračunavanja širenja energije ranih bočnih refleksija LF u Teatru nacija (ODEON 12.12)

ODEON example 4

Primer proračuna akustičkog polja u Pozorištu nacija (ODEON 12.12). Akustičko polje na 25. milisekundi nakon impulsnog napona zvuka na sceni. Crvene tačke predstavljaju direktan zvuk, zelene - zvuk koji se reflektuje jednom, žute - zvuk koji se reflektuje dva puta.

EASE

Softver EASE je jedan od lidera u elektroakustičkom modelovanju hala sa ugrađenim sistemima zvučnika više od 30 godina. Razvila ga je kompanija AFMG Technologies GmbH, Nemačka. Softver EASE, zajedno sa dodatnim modulom AURA, ima za cilj modeliranje rada sistema zvučnika u prostorijama i akustičkih parametara prostorija. Uz pomoć ovog softvera mogu se izračunati svi glavni akustički parametri prostorija (vreme reverberacije RT, STI, S80, D50, LF i drugi). Modeliranje je zasnovano na metodi praćenja zraka. Da bi se postigao visok nivo tačnosti modeliranja, velika i detaljna baza akustičkih sistema svih velikih proizvođača je dopunjena u EASE. Kompleks softvera koji poseduje daje mogućnost modeliranja akustike koncertnih i operskih sala, pozorišta, crkava, džamija, open space kancelarija, sala, restorana, muzičkih studija, metro i železničkih stanica, aerodromskih terminala, industrijskih objekata i koncertnih prostora na otvorenom.

EASE example 1

Primer projektovanja praćenja zraka u koncertnoj dvorani crkve Svetog Duha u Minsku (EASE 4.3)

EASE example 2

Primer proračuna širenja energije ranih bočnih refleksija LF u prostoru za publiku u koncertnoj sali crkve Svetog Duha u Minsku (EASE 4.3)

EASE example 3

Primer izračunavanja distribucije indeksa razumljivosti govora po zoni publike RaSTI d u bioskopskoj i koncertnoj sali (EASE 4.3)

EASE example 4

Primer projektovanja praćenja zraka u bioskopskoj i koncertnoj sali (EASE 4.3)